Φοιτητικός σύλλογος

Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι η συλλογικότητα εκείνη που ίδιοι οι φοιτητές έχουν δημιουργήσει για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να παλεύουν για τις ανάγκες της πλειοψηφίας. Στο φοιτητικό σύλλογο είναι μέλη και συμμετέχουν στις διαδικασίες του όλοι φοιτητές της σχολής (εκτός από τους φασίστες, τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς).

 

Ποια είναι τα όργανα του συλλόγου;;

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Είναι το ανώτατο όργανο του φοιτητικού συλλόγου. Η Γενική Συνέλευση είναι μια διαδικασία όπου όλοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν, να εκφράσουν την άποψή τους να κάνουν προτάσεις και να ψηφίζουν για θέματα που αφορούν τη σχολή και την κοινωνία, είναι ο χώρος που οι ίδιοι οι φοιτητές συζητάνε για τα προβλήματά τους και κάνουν οι ίδιοι πολιτικοί για τον εαυτό τους. Η Γενική Συνέλευση δεν είναι όργανο των παρατάξεων αλλά των ίδιων των φοιτητών, μπορεί να καλεστεί μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου  ή όταν ένας ικανός αριθμός φοιτητών, μετά από υπογραφές το ζητήσει ή από απόφαση προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΔΣ): Εκλέγεται απευθείας από τις φοιτητικές εκλογές με απλή αναλογική και αποτελείται από 9 φοιτητές- εκπροσώπους των παρατάξεων και των σχημάτων ή και ανεξάρτητους φοιτητές που συμμετέχουν στις εκλογές. Όμως κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του ΔΣ και να θέτει και προτάσεις προς ψήφιση σε αυτό. Το ΔΣ είναι ένα γραφειοκρατικό, παγιωμένο όργανο που δεν ελέγχεται από τη βάση των φοιτητών. Οι καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) το θεωρούν σαν το κύριο όργανο πολίτικης στα πανεπιστήμια και έτσι συνειδητά απαξιώνουν τις γενικές συνελεύσεις.

Από την άλλη η ΠΚΣ/ΜΑΣ έχει μια εντελώς στρεβλή άποψη περί ‘‘αγωνιστικών’’ ΔΣ, μόνο όταν έχει η αυτή η δύναμη την πλειοψηφία στο όργανο, όπως αυτή τη στιγμή στη σχολή μας. Τότε το γραφειοκρατικό ΔΣ βαφτίζεται ‘’αγωνιστικό’’Πόσο ‘’αγωνιστικές’’ όμως μπορεί να είναι αποφάσεις που αποφασίζονται από 5 φοιτητές, δεν γνωστοποιούνται στον υπόλοιπο σύλλογο άρα και δεν υλοποιούνται μαζικά, είναι απλά και μόνο μια σφραγίδα σ’ ένα χαρτί! Έτσι καλλιεργείται η λογική της ανάθεσης στο σύλλογο.

Εμείς λέμε… ‘’ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!’’

Γιατί εκεί αποτυπώνεται κάθε ώρα και στιγμή η πλειοψηφούσα άποψη του συλλόγου, γιατί είναι ένα ζωντανό όργανο, το μόνο πεδίο που μπορούν να αντιπαρατεθούν πολιτικές απόψεις, να διαμορφωθούν συνειδήσεις και να διαπαιδαγωγηθούν ολόκληρες γενιές στο να αμφισβητούν και να διεκδικούν όσα τους ανήκουν. Εκεί παίρνονται πραγματικά αγωνιστικές αποφάσεις βάσει των αναγκών μας! Θέλουμε όργανα του συλλόγου-επιτροπές-αντιπροσώπους που θα εκλέγονται, θα ελέγχονται και θα ανακαλούνται από το σώμα των συνελεύσεων. Συντονισμό με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους στη βάση των αποφάσεων των συνελεύσεων. Σ’ αυτή τη δημοκρατική βάση θέλουμε κι επιδιώκουμε να λειτουργεί ο σύλλογός μας!

«Γιατί ν’ ασχοληθώ με το σύλλογο και τις συνελεύσεις, αυτά είναι για τις παρατάξεις»… μπορεί να πει κάποιος…

Ο φοιτητικός σύλλογος για τον φοιτητή είναι εργαλείο που τον βοηθά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του παρουσιάζονται, είναι ένα όπλο για να διεκδικεί και να παίρνει ό,τι δικαιούται. Στη σημερινή εποχή που η επίθεση στα εργασιακά και μορφωτικά μας δικαιώματα είναι πιο σφοδρή από ποτέ, που η γενιά μας πρόκειται να ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες… μόνη απάντηση για εμάς πρέπει να είναι ο συλλογικός δρόμος, ο δρόμος των οργανωμένων, ανυποχώρητων αγώνων μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες! Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε στην μάχη για καλύτερες σπουδές και μόρφωση, δουλειά και όχι ανεργία, για πραγματικές ελευθερίες. Από εδώ και στο εξής, αν θέλουμε να μην αφήσουμε τις επιχειρήσεις να αλωνίζουν και να εκμεταλλεύονται τη γνώση και την έρευνα που γίνεται στις σχολές μας χρειάζεται να υιοθετήσουμε το «δόγμα» «το αποφασίζουμε συλλογικά… το επιβάλουμε μαζικά».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s